Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Gündem - 05.07.2023 TARİHİNDE MECLİSE SUNULAN KANUN TEKLİFİ HAKKINDA - MALİGÜNDEM
   
 05.07.2023 TARİHİNDE MECLİSE SUNULAN KANUN TEKLİFİ HAKKINDA

05.07.2023 TARİHİNDE MECLİSE SUNULAN KANUN TEKLİFİ HAKKINDA
 Yazı Boyutu

 Tarih : 6.07.2023 - 14:53:11


Dün TBMM ne sunulan ve komisyona sevk edilen kanun teklifinde yeralan düzenlemeler aşağıdaki gibidir.

 

Tarih / Sayı    : 20230706.011
Konu    : 05.07.2023 Tarihinde Meclise Sunulan Kanun Teklifi Hakkında
Kaynak : www.tbmm.gov.tr
 
 
             Dün TBMM ne sunulan ve komisyona sevk edilen kanun teklifinde yeralan düzenlemeler;
(Bu kanun teklifindeki düzenlemeleri değerlendirirken, komisyonda ve meclisteki görüşülmesi aşamasında değişikliklere uğrayabileceği ve bu teklifin yasalaşmasının 10-15 günü bulabileceği unutulmamalıdır)
 
1-      2023 yılı sonuna kadar ilk defa tescil edilecek taşıtlar dâhil, tüm mevcut taşıtlar üzerinden 2023 yılı için bir defaya mahsus olmak üzere 1 kat daha MTV ödenecektir.
2-      2 tam yıl elde tutulup satılan taşınmazlarla ilgili KDV istisnası (KDV Kanununu 17/4-r) kanunun yayımı tarihinden sonra alınan taşınmazlar için uygulanmayacaktır. KDV geçici 43 madde ile bu kanunun yayım tarihinden önce alınan taşınmazlar için bu hak korunmaktadır.
3-      2 tam yıl elde tutulup satılan taşınmazlardan elde edilen kazanca uygulanan %50 Kurumlar Vergisi istisnası (KVK 5/1-a) kanunun yayımı tarihinden sonra alınan taşınmazlar için uygulanmayacaktır. KVK geçici 16 madde ile bu kanunun yayım tarihinden önce alınan taşınmazlar için %25 olarak uygulanmaya devam edecektir.
4-      KVK 32 madde de yer alan %20 Kurumlar Vergisi oranı 2023 yılı ve sonraki yıllar için %25 olarak kalıcı olacak şekilde yeniden belirlenmiştir. 2. Geçici vergi döneminde %20 olarak uygulanacak olan bu oran 3. Geçici vergi döneminde ve yılsonunda %25 olarak uygulanacağı için ilk altı ayda eksik alınan verginin farkı da 3. Dönem geçici vergi ile birlikte ödenmiş olacaktır.
Kurumlar vergisi ihracatçı mükelleflerin ihracattan elde ettikleri gelirler için %20, üreticilerin üretimden elde ettikleri gelirleri için %24 olarak uygulancaktır, ayrıca finans, sigorta, sermaye piyasası kurumları vb için %25 olarak uygulanan KV oranı %30 a çıkarılmaktadır.
5-      KVK 19. Maddesinde yapılan değişiklikle kısmi bölünme ile taşınmazların şirket dışına vergisiz olarak çıkarılabilmesine ilişkin düzenleme kaldırılmaktadır.
6-      KVK 5/1-a-4 de yer alan diğer yatırım fonlarından elde edilen gelirlerin vergiden istisna edilmesi uygulamasına son verilmektedir. Kanunun yayımdan önce alınan bu yatırım fonları için uygulama devam edecektir.
7-      ÖTV I sayılı (petrol ve petrol ürünleri) ve III sayılı (Alkol, tütün ve gazlı içecekler) listelerdeki mallara ilişkin ÖTV tutarlarının yüksek tutarlarda artırılabilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığına yetki verilmektedir.
8-      Covid ile ilgili kesilen cezaların anayasa mahkemesi nedeniyle yasal düzenleme yapılmıştır. Henüz ödenmemiş cezalar kaldırılmakta, ödenmiş olanlar için de 31.12.2024 e kadar başvuru halinde iade edilecektir.
9-      Geri Kazanım ve Katılım Payının artırılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

285 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.