Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2023 - ÖZET DÖVİZ POZİSYONU FORMU İLE VERİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ - MALİGÜNDEM
   
 ÖZET DÖVİZ POZİSYONU FORMU İLE VERİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

ÖZET DÖVİZ POZİSYONU FORMU İLE VERİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 6.04.2023 - 23:49:04


Tüzel Kişilerin Döviz Pozisyon Raporlaması talimatına göre yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan kullandığı kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzeri olan tüzel kişilerin döviz pozisyonlarını her ayın ilk 10 iş günü içinde bildirmeleri gerekmektedir

 

Tarih / Sayı     : 20230406.003
Konu     : Özet Döviz Pozisyonu Formu İle Veri Bildirim Yükümlülüğü
Kaynak : Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının 20.03.2023 tarihli talimatı
 
 
20.03.2023 tarihinde TCMB Tüzel Kişilerin Döviz Pozisyon Raporlaması konulu talimat yayımlamıştır. Bu talimata göre; yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan kullandığı nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan tüzel kişi firmaların döviz pozisyon raporlarını her ayın ilk 10 iş günü içerisinde, https://tcmbveri.gov.tr adresinde yer alan “Özet Döviz Pozisyon Raporu” linki üzerinden doldurarak, bildirmeleri gerekmektedir.
 
İlk raporlama, Mart 2023 dönemi için yapılacak olup, Mart ayının son günü itibarıyla 5 milyon TL ve üzeri nakdi ve gayri nakdi kredi borcu olan tüzel kişi firmalar, Mart ayının son günü itibarıyla döviz ve kıymetli maden içeren hesapları ile ilgili bilgileri Nisan ayının ilk 10 işgünü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir. Şartları taşıyan tüzel kişiler takip eden aylarda da toplam kredi bakiyeleri bildirim sınırının üzerinde olduğu sürece, her ayı takip eden 10 iş günü içerisinde (aylık frekansta) bildirim yapmaya devam edeceklerdir.
 
Hem TL hem de YP kredilerin anapara tutarları ile teminat mektubu gibi gayri nakdi kredilerin toplamının 5 milyon Türk Lirasını geçmesi halinde bildirim yükümlülüğü kapsamına girilmektedir.
 
Bildirim yükümlülüğü kapsamına girenler ise formdan da anlaşılacağı üzere sadece istenen hesaplarda yer alan yabancı paraların (kıymetli maden dahil) Türk Lirası karşılıklarını bularak forma yazacaklardır. Yükümlülük kapsamında olup varlık ve borçlarında yabancı para ve kıymetli maden bulunmayan tüzel kişiler ile ilgili bir açıklama yapılmadığı için, bu firmaların formu boş olarak bildirmelerinde fayda olacaktır.
 
Formun ilk sütununda ilk 3 aylık yabancı para varlık ve yabancı para yükümlülük istenirken, ikinci sütunda ise tüm vadeler için tamamı tekrar istenmektedir.
 
15 milyon USD üzerinde yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredisi olan firmalarf önceden olduğu gibi “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde sistemik risk veri takip sistemi üzerinden bildirimlerini yapmaya devam edeceklerdir.
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

5478 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.