Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2020 - SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇALIŞILMAYAN SÜRELER VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ - MALİGÜNDEM
   
 SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇALIŞILMAYAN SÜRELER VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇALIŞILMAYAN SÜRELER VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.04.2020 - 09:45:57


Covid-19 salgını nedeni ile sıkıntılı zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde, birçok işletme Kısa Çalışma Ödeneğine Başvurdu. Kısa Çalışma Ödeneğinde yaşanan sıkıntıları azaltmak ve uygulama birliğini sağlamak amacı ile bu sirküler hazırlanmıştır

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20200427.013
Konu         : SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇALIŞILMAYAN SÜRELER VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HAKKINDA.
Özet         : Covid-19 salgını nedeni ile sıkıntılı zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde, birçok işletme Kısa Çalışma Ödeneğine Başvurdu. Kısa Çalışma Ödeneğinde yaşanan sıkıntıları azaltmak ve uygulama birliğini sağlamak amacı ile bu sirküler hazırlanmıştır.
              Nisan ayına ilişkin Kısa Çalışma Ödeneklerinin bu hafta ödenmeye başlanacak olması nedeni ile İŞKUR tarafından nisan ayı bitmeden işletmelerden mart ve nisan ayına ilişkin excel tabloları istenmeye başladı.
              1- Kısa Çalışma Ödeneğine başlanılmasını müteakip ilk bir haftada yer alan çalışılmayan sürelerin ücretleri İŞKUR tarafından karşılanmayacak. Bu sürelerin ücretlerinin yarısı işveren tarafından karşılanacaktır.
                 İlk bir hafta SGK gün olarak tam gösterilip çalışılmayan süreye isabet eden günlük brüt ücretin yarısı üzerinden ücret ödenecektir. Bu ücret günlük 98,10 TL nin altında kalması halinde ise bordro bu tutardan yapılacak, sigorta primine esas kazanç (SPEK) ise 98,10 TL üzerinden hesaplanacaktır. Brüt ücret ile 98,10 TL arasındaki farka isabet eden prim tutarlarıda işveren tarafından karşılanacaktır.
                 Bu uygulamada biraz sıkıntı yaratacağından, tavsiyemiz ilk bir haftanın ücretinin tamamının işveren tarafından karşılanması yönündedir.
              2- Kısa çalışmadaki diğer günlerin ise İŞKUR a başvurulurken bildirilen sürelere olabildiğince sadık kalınarak çalışma yapılması gerekmektedir. (bildirilenden daha az çalışılması halinde ceza, fazla çalışılması halinde ise İŞKUR un çalışanlara erken ödeme yapacak olmasından dolayı fazlalığın işverenden alınması sonucu doğacaktır).
              3- İŞKUR aylık prim ve hizmet belgelerini beklemeden ilk başvuruda yer alan bildirimlere göre işçilere ödeme yapacağından, işten ayrılan işçilerin acilen İŞKUR a bildirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde İŞKUR işten ayrılan işçiye de fazla ve yersiz bir şekilde Kısa Çalışma Ödeneği yapacak, daha sonra bu tutarı da kanuni faizi ile birlikte işveren den alacaktır.
              4- Nisan ayında sokağa çıkma yasağı nedeni ile 4 gün çalışılamamıştır. Bu sokağa çıkma yasağı nedeni ile çalışılamayan 4 günün ücretlerinin yarısı veya işveren isterse tamamı işveren tarafından çalışılmış gün gibi hesap edilerek ödenecektir. Nedeni, İş kanununa göre 1 haftadan kısa süreli zorlayıcı nedenlerle çalışılamama durumunda çalışılmayan sürenin yarısının işveren tarafından karşılanması gerekiyor. Yani Kısa Çalışma olmayan bir işyerinde Nisan ayı Bordrolarının 25+5 olarak düzenlenip Sokağa çıkma yasağında işe gelemeyen ve 21 gün çalışan bir işçinin ücretlinin bordrosunun 30 gün gösterilip 4 gün için brüt ücretin yarısı veya tamamı ödenebilir. Yarısının ödenmesi halinde bu 4 gün için yarım ücret ödenmesi halinde 1. Maddedeki SPEK tabanına dikkat edilmesi gerekecektir. Ücretin tam ödenmesi halinde ise işveren çalışılmayan günler için telafi çalışması yaptırabilir.
              5- Kısa Çalışma olan bir işyerinde sokağa çıkma yasağı nedeni ile çalışılmayan 4 güne ilişkin ücretin işveren tarafından ödeneceği yönünde kurum yetkilileri sözlü açıklamalar yapmaktadırlar. Ancak kısa çalışmaya başvuran işveren zaten zorlayıcı sebeplerle kısa çalışmaya başladığı için ve 1. Maddede belirttiğimiz üzere bu sürenin ilk bir haftasının çalışılmayan süresinin en az %50 sini karşılamak zorunda olduğu için sokağa çıkma yasağı nedeni ile çalışılmayan günlerin tekrar %50 sini karşılamak zorunda olmadığı kanaatindeyiz.
              1. Örnek; 1 Nisan 2020 de Kısa Çalışmaya başlayan ve haftada 45 saatin tamamında çalışma yapılmayacak bir işletme için, puantaj yapıldığında ilk 7 gün için sgk ve ücret ödenecek (1.maddedeki esaslara göre), (6 çalışma günü + 1 gün hafta tatili olarak), geriye kalan 19 çalışma günü (15 normal + 4 sokağa çıkma yasağı) +3 gün hafta tatili+1 gün Resmi tatil için herhangi bir ücret ödenmeyecektir.
              2. Örnek; 1 Nisan 2020 de Kısa Çalışmaya başlayan ve haftada (%50) 22,5 saat çalışma yapılacak bir işletme için puantaj yapıldığında ilk 7 gün için sgk ve ücret ödenecek (1.maddedeki esaslara göre), (6 çalışma günü + 1 gün hafta tatili olarak). Geriye kalan 19 çalışma günü (15 normal + 4 sokağa çıkma yasağı) +3 gün hafta tatili+1 gün Resmi tatil için ise, 15 çalışılan günün %50 si çalışıldığı için 7,5 gün 4 tatil günü için ise toplam çalışılan gün çalışmayan gün ile orantılanarak İŞKUR ve İşveren tarafından ortaklaşa karşılanacaktır.      Öte yandan her ne kadar olması gereken yukarıdaki örneklere göre olsada Kısa Çalışma durumunda olan işyerleri açısından İŞKUR tarafından ödenen günlerin 30 güne tamamlanarak bordro yapılması gelecekte oluşacak tartışmaları ortadan kaldıracaktır.
 
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

635 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.