Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2018 - 7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK - MALİGÜNDEM
   
 7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK

7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.04.2018 - 12:42:57


38 kanun ve 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan 7103 sayılı torba kanun resmi gazetede yayımlandı. Bu sirkülerimizde bu kanunun önemli maddelerine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20180330.004
Konu         : 7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Özet         : 38 kanun ve 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan 7103 sayılı torba kanun resmi gazetede yayımlandı. Bu sirkülerimizde bu kanunun önemli maddelerine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.
              3- Gelir Vergisi Kanununun 9.maddesine eklenen bende göre; Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 10 kW’a kadar (10 kW dâhil) olan (Kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dâhil) yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alınmıştır. (yürürlülük 27.03.2018)
              4- Gelir Vergisi Kanununun ücretlerle ilgili 23.maddesine eklenen bende göre; İşverenlerce kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmiştir. Hizmetin dışarıdan alınması halinde Asgari ücretin %15 ini geçmeyen kısım istisna kapsamında olacaktır. (yürürlülük 27.03.2018)
              5-7 Gelir Vergisi Kanununun ücretlerle ilgili 61.maddesine karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatlarının da ücret sayılacağı eklenmiştir. Öte yandan tazminat ve yardımlarda istisna ile ilgili 25.maddesinde yapılan değişiklikle kıdem tazminatı tutarına kadar yapılan bu tür ödemeler üzerinden gelir vergisi kesilmemesi, aşan kısmı içinse gelir vergisine tabi tutulacağı eklenmiştir. (yürürlülük 27.03.2018)
              6- Gelir Vergisi Kanununun Asgari Geçim İndirimi ile ilgili 32.maddesine eklenen fıkra ile asgari ücretin netinin gelir vergisi dilimi artmasından dolayı düşmesi sorunu kalıcı olarak çözülmüştür. Bu düzenleme ile yılbaşında ödenen net ücretin (2018 için 1.603,12 TL) altında kalanlara, bu tutar ile bu tutarın altında kalındığı aylara ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilecektir. (yürürlülük 27.03.2018)
              10- Vergi Usul Kanununun Kıymeti Düşen Mallar ile ilgili 278.maddesinden sonra gelmek üzere 278/A  “İmha Edilmesi Gereken Mallar” maddesi eklenmiştir. Yapılan bu düzenlemeye göre; Bozulma, çürüme veya son kullanma tarihi geçmesi nedeniyle emtia imha işlemleri süreklilik arz eden mükellefler, takdir komisyonu kararına gerek olmaksızın Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve tayin olunacak imha oranına göre değerleme yapabileceklerdir. (yürürlülük 27.03.2018)
              11- Vergi Usul Kanununun Yabancı Paralar ile ilgili 280.maddesinden sonra gelmek üzere 280/A  “Yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paralar” maddesi eklenmiştir. Yapılan bu düzenlemeye göre; Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak olan tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların, söz konusu dönem zarfında, yatırım teşvik belgesi kapsamında sarf olunan kısmı nedeniyle oluşan kur farkları, pasifte özel bir fon hesabına alınabilecektir. (yürürlülük 27.03.2018)
               12- Vergi Usul Kanununun Özel Usulsüzlük Cezaları ile ilgili 353.maddesinde düzenleme yapılarak, elektronik olarak düzenlenmesi gereken; fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının, verilmemesi, alınmaması, düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi fiilleri Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinde tanımlanan özel usulsüzlük cezası kapsamına alınmıştır. Bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt olarak düzenlenmesi (zorunlu haller hariç) ya da hiç düzenlenmemiş sayılması halinde de aynı ceza uygulanacaktır.
              Elektronik olarak düzenlenmesi gereken; perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin, gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin veya elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kâğıt olarak düzenlendiğinin tespiti ya da bu belgelerin bu Kanunun 227 nci maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılması hali de Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinde tanımlanan özel usulsüzlük cezası kapsamına alınmıştır.
              Her bir belge için 240 Türk lirasından aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (yürürlülük 27.03.2018)
              13- Vergi Usul Kanununun Bilgi Vermekten Çekinenle ile ilgili mük.355.maddesinde düzenleme yapılarak, elektronik tebligat sistemi ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezaları; birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 1.000 TL, ikinci sınıf tüccarlar ve basit usul için 500 TL, bunlar dışında kalanlar içinse 250 TL olarak belirlenmiştir. (yürürlülük 27.03.2018)
              14-15- Vergi Usul Kanununun ek-11. Maddesine göre tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamına girmeyen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamında değerlendiriliyordu. Yapılan değişiklikle bu cezalar uzlaşma kapsamı dışına çıkarılmıştır.
              Öte yandan, 376.maddedeki 1/3 ibaresinde değişiklik yapılarak, uzlaşma kapsamından çıkarılan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim %50 ye çıkarılmıştır. (yürürlülük 27.03.2018)
              16- Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 30. madde ile 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makine ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makine ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca bu Kanunun 315 inci maddesine göre tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilir. Bu uygulamadan, sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayinde ve 4691, 5746 ve 6550 sayılı kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizat yararlanabilecektir. (yürürlülük 01.05.2018)
              19- Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yapılan değişiklikler ile otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri, motosikletler, panel van ve motorlu karavanlar ile minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlardan sadece elektrik motoru olanlar, bu taşıtlara ilişkin tarifede yaşları itibarıyla yer alan vergi tutarlarının %25’i oranında vergilendirilecektir. (yürürlülük 01.01.2018)
                29- Katma Değer Vergisi Kanununun 13.maddesine eklenen bent ile Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları, KDV den istisna edilmiştir. (yürürlülük 01.04.2018)
              30- Katma Değer Vergisi Kanununun 17.maddesinde yapılan değişiklik ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verme işlemleri KDV den İstisna edilmiştir. (yürürlülük 27.03.2018)
              31- Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen geçici 39.madde sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile 4691, 5746 ve 6550 sayılı kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflere münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 31.12.2019 a kadar KDV den istisnadır. Bu teslimler nedeni ile yüklenilen vergiler 32.madde kapsamında iade edilebilecektir.
              Bu istisna kapsamında alınan makine ve teçhizatın imalat sanayii veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya takip eden 3 yıl içinde satılması halinde alınmayan KDV alıcıdan vergi ziyaı ile birlikte alınacaktır. (yürürlülük 01.05.2018)
              42-43 İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 19.ve 20. maddeler ile yeni SGK teşvikleri ihdas edilmiştir. İlgili maddelerdeki şartları taşıyan işverenlere verecekleri aylık prim ve hizmet bildirgeleri üzerinden SGK prim indirimi yapılacaktır.(yürürlülük 01.01.2018)
              44- İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 21.madde ile geçici 19 uncu ve geçici 20 nci maddeleri kapsamında işe alınanların ücretlerinin, ilgili yılda uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgarî geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecektir.
              Ayrıca, yapılan ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kâğıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgarî ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmeyecektir. (yürürlülük 01.01.2018)
              59- Özel Tüketim Vergisi Kanununun 8.maddesine eklenen fıkra ile ihraç kayıtlı teslimlerde, ihracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle 3 ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, KDV Kanunu’nda yer alan düzenlemede olduğu gibi, Maliye Bakanlığınca veya Bakanlığın uygun görmesi durumunda vergi dairelerince 3 aya kadar ek süre verilebilecektir. (yürürlülük 27.03.2018)
              67- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 86.maddesinde yapılan değişiklik ile eksik gün bildirimlerinin işçi sayısı ile sınırlama olmadan kuruma verilmeyip, saklanması ve gerektiğinde ibraz edilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Buna ilişkin detaylı açıklamalar kurum tarafından çıkarılacak yönetmelik ile yapılacaktır. (yürürlülük 27.03.2018)
              70- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen 17.madde ile bu kanun veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşviki, destek ve indirimlerinden yararlanılabileceği halde yararlanman mükellefler takip eden altı ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi şartlarıyla bu teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabileceklerdir.
              Öte yandan bugüne kadar yararlanılmayan prim teşviki, destek ve indirimler için Mayıs ayı sonuna kadar başvurulması halinde kurum tarafından bu tutarlar 01.01.2019 tarihinden itibaren 3 yıl içinde iade edilecektir. Borcu olmayanlara iade 6 şar aylık dönemler halinde nakden iade edilecektir. (yürürlülük 01.04.2018)
27.03.2018 tarih ve 30373(2.mükerrer) sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

1297 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.