Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2016 - 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN - MALİGÜNDEM
   
 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN

6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN
 Yazı Boyutu

 Tarih : 21.08.2016 - 22:46:49


Kamuoyunda Af Kanunu olarak bilinen 6736 sayılı Kanun 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun 14 madde ve 9 ana bölümden oluşmaktadır

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20160821.023
Konu         : 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN
Özet         : Kamuoyunda Af Kanunu olarak bilinen bu kanun 14 madde ve 9 ana bölümden oluşmaktadır.
              2.madde- Kesinleşmiş Alacaklar,
              Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen 30 Haziran 2016 tarihi ve öncesi kesinleşmiş alacaklar bu madde kapsamına girmektedir. Esas olarak vadesi geldiği halde ödenmemiş yada ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergi aslının ve gecikme faizi ve gecikme zammı yerine hesaplanacak Yİ-ÜFE nin ödenmesi şartı ile asla bağlı olarak kesilen cezalar ile gecikme zamlarının kaldırılması, asla bağlı olmaksızın kesilen cezalarda da cezanın %50 si ile gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE nin uygulanması öngörülmüştür.
              Bilindiği üzere Yİ-ÜFE 01.01.2014 tarihinden itibaren uygulanmaktadır. Bu tarihten önceki zamanlar için, 01.01.2005-01.01.2014 tarihleri arası için ÜFE, 31.12.2004 tarihinden öncesi için ise TEFE uygulanacaktır.
              Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların madde de belirtilen şartların yanında dava açmamaları, açmış oldukları davadan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.
              3.madde- Kesinleşmemiş veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar,
              Bu madde de kesinleşmemiş veya dava safhasına bulunan amme alacaklarının ne şekilde yapılandırılacağına ilişkin hükümler yer almaktadır.
              İlk derece mahkemelerinde dava açılmış yada dava açma süresi henüz geçmemiş ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda, vergi aslının %50 si ile gecikme faizi gecikme zammı yerine hesaplanacak Yİ-ÜFE nin ödenmesi şartı ile asla bağlı olarak kesilen cezalar ile gecikme zamlarının kaldırılmasının yanı sıra süren davalarla ilgili karar verilmiş olması halinde ise, verilen en son kararın; terkine, tasdik veya tadilen tasdike, bozma, kısmen onama veya kısmen bozma kararı olması durumuna göre vergi aslından yapılacak indirim oranı da belirlenmiştir.
              Bu madde ve 2.madde hükmünden yararlanacak olanlar, taksit ödeme süreleri içinde yıllık gelir ve kurumlar vergisi, stopaj ve kurum stopaj ile kdv ve ötv beyannamelerini süresinde verip ödemek zorundadırlar. Çok zor durum hali olmaksızın bir takvim yılında taksitleri ve bu beyannameler ile tahakkuk edecek vergileri iki den fazla süresinde ödemeyenlerin yapılandırmaları bozulacaktır.
              4.madde- İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler,
              Kanunun yayımlandığı tarihten önce başlanıldığı halde tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine bu kanunun matrah artırımına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydı ile devam edilir. İhbarnamenin tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı başvuruda bulunmak ve ilk taksitini tebliği tarihini takip eden aydan itibaren, 6 taksit ve iki ayda bir ödemeye başlamak şartıyla, vergi aslının %50 si, vergi aslına bağlı olmayan cezaların %25 ve gecikme faizi yerine hesaplanacak Yİ-ÜFE nin ödenmesi şartı ile asla bağlı olarak kesilen cezalar ile gecikme faizlerinin tahsilinden vazgeçilir.
               Ayrıca 2016 T.Yılının Ekim ayı sonuna kadar pişmanlıkla verilen beyannamelerde, bu madde deki ödeme şartlarına uyulması halinde, vergi aslı ile birlikte pişmanlık zammı yerine Yİ-ÜFE nin ödenmesi şartı ile asla bağlı olarak kesilen cezalar ile pişmanlık zamlarının tahsilinden vazgeçilir.             
              5.madde- Matrah ve Vergi Artırımı,
              Bu madde kapsamında mükelleflerin 2011-2012-2013-2014 ve 2015 yılları için gelir ve kurumlar vergisi matrahları ile gelir stopaj, kurum stopaj ve katma değer vergilerini 2016 T.Yılının Ekim ayı sonuna kadar artırdıkları takdirde, bu vergiler yönünden inceleme ve bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacaktır.
              Matrah artırımında daha önce verilen beyanlar ve enflasyon dikkate alınarak yapılacak matrah artırımlarının ne şekilde olacağı belirlenmiştir. Ancak, geçmiş yıllarda çok az matrah veya zarar beyan edilmiş, indirim ve istisnalardan sonra matrah kalmamış olması veya gelirlerin idarenin bilgisi dışında tutulması gibi durumlar gözetilerek beyan edilecek matrahlara alt sınırlar getirilmiştir.
              Bu madde kapsamında yapılacak hesaplamalar her mükellefin durumuna göre değişeceği için matrah artırımında bulunacak mükelleflere kolaylık olması sebebi ile Excel formatında hesaplama şablonları yapılarak www.maligundem.com sitemizin hesaplamalar bölümüne eklenmiştir.
              İncelemede olan mükelleflerin ilgili yıl için matrah artırımında bulunmaları halinde incelemeler 2016 T.yılının Eylül ayı sonuna kadar tamamlanacaktır.
              VUK’ nun 359.maddesinin b fıkrasında yer alan açıklamadaki defter sahifelerini yok edenler, sahte belge düzenleyenler matrah artırımından yararlanamayacak olup, sahte belge kullananlar bu madde hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
              Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ilgili dönemde yatırım indirimi stopajı bulunması halinde bu madde hükümlerinden yararlanmak için yatırım indirimi stopajına da artırımda bulunmaları şarttır. KDV mükellefleri için vergi artırımında hesaplanan vergiler dikkate alınacak tecil terkin uygulamasından yararlanan mükelleflerde tecil elden vergiler düşülecektir. 2 Nolu KDV için matrah artırımı söz konusu değildir.
              Matrah artırımında bulunulan yılda devreden mali zarar olması halinde 2016 ve takip eden yıllarda bu zararların %50 si vergi matrahlarından indirim konusu yapılamaz.
              6.madde- İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi,
              a) İşletmede olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine ve teçhizatlar rayiç bedel ile 2016 T.yılının Kasım ayı sonuna kadar vergi dairelerine liste ekinde beyan edilerek, bu bedel üzerinden ilgili malın kdv oranı %18 ise %10 unu, kdv oranı daha düşük ise oranın yarısının sorumlu sıfatı ile beyan edilerek beyanname verme süresi içersinde ödenmesi gerekmektedir. Bildirime dahil edilen kıymetler için amortisman ayrılamaz. Aktife kaydedilen bu mallar için pasifte karşılık ayrılacak, ayrılan karşılık atikler için birikmiş amortisman olacak diğer emtia için ayrılan karşılığın ortaklara dağıtılması veya işletmenin tasfiyesi halinde ayrıca vergilendirilmeyecektir.
              Bu malların satılması halinde satış bedeli envantere kaydedilen değerinden düşük olamayacaktır. İlgili mal ÖTV ye tabi ise ÖTV si ayrıca beyan edilerek ödenecektir.
              b) Kayıtlarda olduğu halde işletme de yer almayan emtia için 2016 T.yılının Kasım ayı sonuna kadar, gayri safi kar marjı dikkate alınarak fatura düzenlenerek her türlü vergisel yükümlülük yerine getirilerek kayıtlardan çıkarılabilecektir. Bu hükme göre ödenmesi gerek KDV 3 taksitte ödenecektir.
              c) 31.12.2015 tarihi itibari ile kayıtlarda yer aldığı halde işletme de bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar rakamlarını 2016 T.yılının Kasım ayı sonuna kadar beyan ederek, beyan edilen tutar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi beyanname verme süresi içinde ödenecektir.
              7.madde- Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması,
              Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31.12.2016 tarihine kadar Türkiye ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler. Bu varlıkları dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın işletme kayıtlarına dâhil edebilecekleri gibi gelecekte işletmeden çektiklerinde de vergilendirilmeyecektir.
              Ayrıca Türkiye’de bulunan ancak defter ve kayıtlarda yer almayan aynı türden varlıklar da aynı kapsama işletmelere dahil edilip veya işletmelerden çekilebilecektir.
              8.madde- Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu Alacakları,
              2016 T.Yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olup kanunun yayınlandığı tarih itibari ile tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan muhtelif SGK borçları bu kapsama girmekte olup, kesinleşmiş vergi borçlarında yer alan hükümlere benzer hükümler kapsamında taksitlendirilerek ödenebilecektir.
              9.madde- Ön Değerlendirme, Araştırma veya Tespit Aşamasında Olan Eksik İşçilik Prim Tutarları,
              30.06.2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikte inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçili tutarları için 2016 T.yılının Ekim ayı sonuna kadar başvurulması halinde asıl alacak ve Yİ-ÜFE nin ödenmesi şartıyla gecikme cezası, gecikme zammı gibi alacaklardan vazgeçilecektir.
              10-11.madde- Ortak ve Diğer Hükümler,
              Maddelerde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, 2016 T.yılının Ekim ayı sonuna kadar başvuruların yapılması, Vergi borçları için Kasım ayından, SGK borçları için Aralık ayından başlayarak 2 şer aylık taksitler halinde ve azami 18 taksitte ödeme yapılabilecektir.
              Resmi tatile denk gelen ödeme süreleri takip eden ilk iş gününe sarkacaktır.
              İlk taksit ödeme süresi içinde ödenen borçlar için daha önce hesaplanan Yİ-ÜFE nin %50 si kadar indirim yapılacaktır.
              Taksitle ödeme yapılmak istenmesi halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme yapılabilecektir. Bulunacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde 6 taksit için +%4,5, 9 taksit için +%8,3, 12 taksit için +%10,5 ve 15 taksit için +%15 ilave edilip taksitlere eşit olarak dağıtılacaktır.
              Taksitlerde ilk ikisinin ödenmesi şartıyla her yıl en fazla iki taksit aksatılabilecek, bu aksatılan taksitler ise en geç son taksit ödeme süresi içinde ödenebilecektir. Aksi takdirde bu kanunun matrah artırımı hükümleri saklı kalmak kaydı ile kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
              Diğer hükümler bölümünde, farklı şartlarla, TOBB, SMMM ve YMM Odalarına, Esnaf Kefalete, Avukatlık Kanununa göre olan borçlar vb de bu kanun kapsamına alınmıştır.
19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

1752 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.