Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2014 - YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HK KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK (2014/3) - MALİGÜNDEM
   
 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HK KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK (2014/3)

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HK KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK (2014/3)
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.09.2014 - 13:11:46


Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 17. maddesinin birinci fıkrasına enerji verimliliği projelerinin de yatırım teşvikleri kapsamına alınmıştı. Bu tebliğ ile enerji verimliliği hesaplama yöntemleri düzenlenmiştir.

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20140927.022
Konu         : YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (2014/3)
Özet         : 09.05.2014 tarih ve 28995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre; 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 17 nci maddesinin birinci fıkrasına enerji verimliliği projelerinin de yatırım teşvikleri kapsamına alınmasına yönelik aşağıdaki bent eklenmişti.
              “j) Ek4’te yer alan “Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar” hariç olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının vereceği proje onayına istinaden, yıllık asgari 500 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az %20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar.”
              Bu maddenin uygulanmasına yönelik de enerji verimliliği hesaplama yöntemleri ekte sunulan (2014/3 nolu) tebliğ ile düzenlenmiş oldu.
              Bu uygulamaya göre işletmelerde bir baz yıl belirlenerek, kontrol yılı ile baz yılı arasında enerji tasarrufu yüzde 20 olması halinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın raporu ile teşvik belgesi başvurusu yapılabilecektir. Başvuru kriterlerini karşılayabilen yatırımcı, yatırımla sağlayacağı enerji tasarruf oranını taahhüt ederek yatırıma ilişkin teçhizat listeleriyle başvuru yapabileceklerdir.
25.09.2014 tarih  ve 29130 sayılı Resmi Gazeteden;
 
Ekonomi Bakanlığından:
 
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN
UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/1)’DE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (2014/3)
 
MADDE 1 – 20/6/2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 7 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(6) Kararın 17 nci maddesinin (j) bendi kapsamında yer alan enerji verimliliğine yönelik projelerin değerlendirilmesinde aşağıdaki hükümler uygulanır:
a) Enerji tasarruf oranı, işletmede tek bir ürün çeşidi üretilmesi durumunda birim ürün başına enerji tüketimi, birden fazla ürün çeşidi üretilmesi durumunda ise işletmenin enerji yoğunluğu dikkate alınarak hesaplanır ve baz yılında hesaplanan değerin kontrol yılında hesaplanan değerdeki değişim oranına göre belirlenir. Başvuru tarihinden önceki mali yıl baz yılı, proje uygulamasının tamamlandığının yazılı olarak bildirilmesini takip eden mali yıl ise kontrol yılı olarak kabul edilir.
b) Kararın 17 nci maddesinin (j) bendinde belirtilen başvuru kriterlerini sağlayan yatırımcı, bu yatırım ile sağlayacağı enerji tasarruf oranını taahhüt ederek yatırıma ilişkin makine ve teçhizat listeleri ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına müracaat eder. Söz konusu Bakanlık, gerekli gördüğü diğer bilgi ve belgeleri yatırımcıdan talep edebilir.
c) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından enerji verimliliği açısından yapılan inceleme ve değerlendirme sonucu düzenlenen rapor ve uygun bulunan makine ve teçhizat listeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Ekonomi Bakanlığına iletilir. Düzenlenen rapor ve uygun bulunan makine ve teçhizat listeleri dikkate alınarak Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun görülen projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenir.
ç) Yatırımın tamamlanmasını müteakip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından talep edilen ve yatırımcı tarafından temin edilen bilgi ve belgelere istinaden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yapılan hesaplama ve yerinde yapılacak fiziki inceleme neticesinde söz konusu yatırımın belirlenen kriterleri sağlayıp sağlamadığına ilişkin olarak düzenlenen rapor Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, Ekonomi Bakanlığına gönderilir.”
 
MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.
 

 

 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

1654 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.