Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2013 - SGK GENELGESİ - 2013/27 (TARIMSAL KESİNTİ UYGULAMASI) - MALİGÜNDEM
   
 SGK GENELGESİ - 2013/27 (TARIMSAL KESİNTİ UYGULAMASI)

SGK GENELGESİ - 2013/27 (TARIMSAL KESİNTİ UYGULAMASI)
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.07.2013 - 22:14:42


Bu genelgede Tarımsal ürün alınanlardan yapılacak 4/b (bağkur) kesintisi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Genelge ekleri dâhil 25 sayfalık bir genelge olup özellikle tarımsal faaliyette bulunan ve tarımsal ürünleri alanlar tarafından dikkatlice

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20130728.028
Konu         : SGK GENELGESİ – 2013/27 (TARIMSAL KESİNTİ UYGULAMASI)
Özet         : Bu genelgede Tarımsal ürün alınanlardan yapılacak 4/b (bağkur) kesintisi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.
              Genelge ekleri dâhil 25 sayfalık bir genelge olup özellikle tarımsal faaliyette bulunan ve tarımsal ürünleri alanlar tarafından dikkatlice okunmasında fayda bulunmaktadır.
              Yapılacak kesinti oranı 01.01.2014 tarihine kadar %1, 01.01.2014 tarihinden sonra ise %2 olacaktır.
              5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların, prim borçları olup olmadığının hazırlanan program aracılığı ile sorgulanmasından sonra prim borçları olması halinde sattıkları ürünün brüt tutarı üzerinden prim borcunu geçmeyecek şekilde kesinti yapılacaktır.
              Yapılan sorgulama sonucunda,
-Prim borcu bulunmayan ya da taksitlendirmiş olanlar,
-Tarımsal faaliyet dışındaki sigortalılıklarından dolayı borcu olanlar,
-Emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olanlardan,
-Kuruma başvurarak “Tarımsal Kesinti Muafiyet Belgesi” almış olanlardan,
Satın alınan ürün bedellerinden tarımsal kesinti yapılmayacaktır.
              Kesinti sorumluları e-Kesinti programı aracılığı ile bildirim listelerini gönderebilmek için sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine (EK-1) deki “Kullanıcı Kodu ve Geçici Kullanıcı şifresi Başvuru Formu” ve bu formda belirtilen belgelerle başvuracaklar.
              Tescili yapılan kesinti sorumlularına 12 rakamdan oluşan kesinti sorumlusu sicil numarası verilir. Kullanıcı kodu ve geçici kullanıcı şifresi oluşturulur. Kesinti sorumlusu ya da yetki verdiği kişiye teslim edilir.
              Kurum tarafından başvuru halinde, başvuru sahibinin durumuna göre;
-Kesinti muafiyet belgesi
-Süresiz Kesinti muafiyet belgesi
-Süreli Kesinti muafiyet belgesi verilecektir. 
Muafiyet belgesi olmadığı halde kesinti yapılmaz ise kesinti yapan sorumlu olacak. Bu tür kesinti haksız yapılmış ise kurum iade edebilecek. Bu yüzden belgesi olmayandan kesinti yapılmalıdır.
              Bu genelge de ayrıca, Kesinti yapanların sorumlulukları, bu kesintileri bildirmeleri, cezai hükümler ve e-kesinti programının kullanımına ilişkin detaylarda bulunmaktadır.
              Bu genelgenin tamamına www.sgk.gov.tr deki mevzuat sayfasından da ulaşabilirsiniz.
 
 
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
 
Sayı : 82200845/788 02/07/2013
Konu : Tarımsal Kesinti Uygulaması
GENELGE
2013- 27
1- Genel Açıklamalar
Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun “Primlerin ödenmesi” başlıklı 88 inci maddesinin 12 nci fıkrasında; “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, sattıkları ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek Şartıyla %1 ila %5 oranları arasında olmak üzere kesinti yapılmak suretiyle tahsil etmeye Kurum yetkilidir” hükmüne yer verilmiştir.
 
12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “Sigorta primlerinin ödenme süresi ve erken ödeme” başlıklı 108 inci maddesinin beŞinci fıkrasında ise “Kurum, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 4 numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiŞ olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dıŞında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla %5 oranında kesinti yaptırmak suretiyle tahsil eder. Kurum bu fıkranın uygulanmasına iliŞkin usul ve esasları tebliğ ile belirler.” hükmü, 17/4/2012 tarihli ve 28267 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İŞlemleri Yönetmeliğinde DeğiŞiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 16 ncı maddesiyle; “Kurum, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 4 numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dışında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapmaya, kesinti oranını % 5 oranına kadar belirlemeye yetkilidir. Kurum bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tebliğ ile belirler.” Şeklinde değiştirilmiş olup, uygulamaya iliŞkin usul ve esasları belirleyen Tebliğ 1/3/2013 tarihli ve 28574 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiŞtir.
Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğde yer alan tarımsal kesinti uygulamalarına iliŞkin olarak Kurum personeli ve kesinti sorumluları tarafından yerine getirilmesi gereken hususlar aŞağıda detaylarıyla birlikte açıklanmıŞtır.
 
2- Tarımsal Kesinti Yapacak Olanlar
Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kiŞiler aŞağıda gösterilmiŞtir.
a) Kamu kurum ve kuruluŞları ile kamuya ait ticari iŞletmeler
b) Kamu iktisadi teŞebbüsleri
c) Sair kurumlar (kooperatif, birlik ve diğer kurumlar)
d) Ticaret Şirketleri
e) İŞ ortaklıkları
f) Dernekler
g) Vakıflar
h) Dernek ve vakıfların iktisadi iŞletmeleri
ı) Zirai kazançlarını, bilanço veya zirai iŞletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler
i) Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı
 
3- Sattıkları Ürünlerden Kesinti Yapılacak Olanlar
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiŞ olanların, prim borçları olup olmadığının hazırlanan program aracılığı ile sorgulanmasından sonra prim borçları olması halinde sattıkları ürünün brüt tutarı üzerinden prim borcunu geçmeyecek Şekilde kesinti yapılacaktır.
 
4- Sattıkları Ürünlerden Kesinti Yapılmayacak Olanlar
Yapılan sorgulama sonucunda, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte prim borcu olmayanlar ile prim borcunu yapılandırmıŞ ya da taksitlendirmiŞ olanlardan,
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamı dıŞındaki çalıŞmalarından dolayı sigortalı olanlardan,
5510 sayılı Kanun ile bu Kanundan önce yürürlükte olup mülga kanunlar kapsamında taraflarına emeklilik, yaŞlılık ve malullük aylığı bağlanmıŞ olanlardan,
Kuruma baŞvurarak “Tarımsal Kesinti Muafiyet Belgesi” almıŞ olanlardan,
satın alınan ürün bedellerinden tarımsal kesinti yapılmayacaktır.
 
5- Kesinti Oranı
Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kiŞiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek Şartıyla 1/1/2014 tarihine kadar %1 bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise %2 oranında kesinti yapmak zorundadırlar.
Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kiŞiler tarafından, tarımsal faaliyette bulunanlara ürün bedeline mahsuben veya hesaben yapılan ödeme ile avans verilmesi halinde, bu ödemelerden herhangi bir kesinti yapılmaz, verilen avansın veya hesabın kapatılması sırasında ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden borç tutarını geçmemek Şartıyla 1/1/2014 tarihine kadar %1 bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise %2 oranında kesinti yapılır.
Tarımsal kesinti iŞlemlerinde müstahsil makbuzunun düzenlendiği tarihte geçerli olan kesinti oranı dikkate alınacaktır.
 
6- Tarımsal Ürün Kesintisi Yapacak Olanların (Kesinti Sorumlusu) Tescili ve Şifre Verilmesi
….
…..
Genelgenin tamamına
 
 
linkinden ulaşabilirsiniz.
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

9210 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.