Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2012 - BİREYSEL EMEKLİLİK VE DİĞER SİGORTA PRİMLERİNİN VERGİDEN İNDİRİMİ - MALİGÜNDEM
   
 BİREYSEL EMEKLİLİK VE DİĞER SİGORTA PRİMLERİNİN VERGİDEN İNDİRİMİ

BİREYSEL EMEKLİLİK VE DİĞER SİGORTA PRİMLERİNİN VERGİDEN İNDİRİMİ
 Yazı Boyutu

 Tarih : 13.07.2012 - 01:24:10


Gelir vergisi kanunun 22,40,63 ve 89.maddelerinde yapılan değişiklikle 01.01.2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik, şahıs sigorta primleri ve hayat sigortalarına ödenen primlerin vergiden düşülebilecek tutarları artırılmıştır

 

 
FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20120712.032
Konu         : 6327 SAYILI KANUN İLE GVK-22,40,63 VE 89 DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Özet         : Gelir vergisi kanunun 22, 40, 63 ve 89.maddelerinde yapılan değişiklikle 01.01.2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik, şahıs sigorta primleri ve hayat sigortalarına ödenen primlerin vergiden düşülebilecek tutarları ve düşülme şekillerine ilişkin değişiklikler yapılmıştır.
              Ücretliler Yönünden (GVK 63)
              01.01.2013 tarihinden itibaren, genel olarak, ücretlinin şahsı, eşi ve küçük çocukları için hayat sigortalarına yapılan ödemelerin %50 si, diğer şahıs sigortalarına yapılan ödemelerin tamamının ödemenin yapıldığı aydaki ücretin %15 ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmının vergi matrahından düşülmesi mümkün olacaktır.
              Daha önce bireysel emeklilik sistemine ödenen primler için diğer sigortalara göre daha yüksek bir vergi avantajı sağlanırken, yeni düzenlemeyle bireysel emeklilik sistemine ödeme yapanlar için bordrolarında vergi indirimi yapma imkânı kalmamıştır.
 
              İşverenler Yönünden (GVK 40)
              01.01.2013 tarihinden itibaren, İşverenlerin, çalışanları adına bireysel emeklilik sistemine ödedikleri primler için ise, eskiden olduğu gibi bordroları ile ilişkilendirmeksizin gider yazma imkânları devam etmektedir. Hatta eski düzenlemede, ücretin %10 una kadar olan kısmı gider yazılabilirken, yeni düzenlemede ücretin %15 ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak kaydı ile gider yazma imkanı getirilmiştir. %15 in ve yıllık asgari ücretin tutarının aşılıp aşılmadığına şahısların kendileri için ödediği sigorta primlerinden yararlandıkları tutarlara (GVK 63 e göre) birlikte bakılacaktır.
 
              Beyanname Verenler Yönünden (GVK 89)
              01.01.2013 tarihinden itibaren, genel olarak, mükellefin şahsı, eşi ve küçük çocukları için hayat sigortalarına yapılan ödemelerin %50 si, diğer şahıs sigortalarına yapılan ödemelerin tamamının beyan edilen gelirin %15 ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmının vergi matrahından düşülmesi mümkün olacaktır. Hadlerin hesaplanmasında GVK 63 ve ve GVK 40 ile ilgili yapılan yararlanmaların tamamı birlikte dikkate alınacaktır.
              Beyanname verenler yönünden de bireysel emeklilik sistemine ödenen primlerin bir avantajı kalmamıştır.
 
              Emeklilik, Vefat, Maluliyet ve Tasfiye Nedeniyle Ayrılanlar Yönünden (GVK 22)
              29.08.2012 tarihinden önce, Bireysel emeklilik sisteminden ve diğer sigorta şirketlerinden ayrılanlara yapılan ödemelerin bir kısmı gelir vergisinden istisna idi. Bu tarihten itibaren sigortalılıkları sona erenler ile ilgili böyle bir gelir vergisi istisnası kalmamıştır.
 
              Sonuç, Şahıslar açısından bireysel emeklilik sistemine dâhil olmanın hiçbir vergi avantajı kalmamıştır. Sadece işverenlerin çalışanları adına bireysel emeklilik sigortası ödemeleri halinde gider yazma imkânı ücretin %10 undan %15 ine çıkarılarak devam etmektedir.
              Diğer hayat sigortası ile ölüm, kaza hastalık, sağlık sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri için ise vergi avantajı artırılmıştır.
              01.01.2012 tarihinden itibaren, bireysel emeklilik sistemine yapılan vergi avantajlarının kaldırılmasının asıl nedeni ise şahısların yatırdığı tutar üzerinden (asgari ücreti aşmayan kısmı için) %25 oranında devlet katkısı yapılmaya başlanacak olmasıdır.
 
 
 
 
29.06.2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ KANUNU İLE BAZI
KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN
            
MADDE 3 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin (1) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1. Tek primli yıllık gelir sigortalarından yapılan ödemelerin tamamı gelir vergisinden müstesnadır.”
 
MADDE 4 – 193 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“9. İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (İşverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve ücretle ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacak katkı paylarının toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Gerek işverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, gerekse bu Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında indirim konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz.).
Bakanlar Kurulu bu oranı yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.”
 
MADDE 5 – 193 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“3. Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15’ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.).”
 
MADDE 8 – 193 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1. Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla (Bu şartın tespitinde işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile 63 üncü maddenin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi ve bu bent kapsamında indirim konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı birlikte dikkate alınır.) mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri (Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim kendi gelirlerinden indirilir.).
Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.”
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

17604 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.