Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2010 - KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ - 114 - MALİGÜNDEM
   
 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ - 114

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ - 114
 Yazı Boyutu

 Tarih : 1.01.2011 - 22:32:03


Türkiye de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde düzenlenen Özel Faturalardaki bilgilerin yetersizliği nedeniyle uygulamada sorunlar yaşandığından, özel fatura şeklinde değişiklik yapılmış Ölçü birimi ve ağırlık birimini ihtiva eden iki sütun ilave

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20101229.089
Konu         : KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ - 114
Özet         : Türkiye de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde düzenlenen Özel Faturalardaki bilgilerin yetersizliği nedeniyle uygulamada sorunlar yaşandığından, özel fatura şeklinde değişiklik yapılmış Ölçü birimi ve ağırlık birimini ihtiva eden iki sütun ilave edilmiştir.
Özel Faturanın yeni şeklinin ne şekilde olması gerektiğini bu tebliğin ekinde bulabilirsiniz.
              3065 sayılı KDV Kanununun 17/4-g maddesine göre Külçe altın teslimleri KDV den müstesnadır. Külçe altının işlenmesi sonucu satılması halinde KDV kanunun özel matrah şekillerini düzenleyen 23.maddesine göre matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır. Ayrıca Altın ithali de KDV den müstesna değildir. Bu tip durumlarda KDV nin matrahının İstanbul altın Borsasında işlem yapılan son resmi işgününde oluşan kapanış fiyatının esas alınması uygun görülmüştür.
              2010 yılında 13.300,00 TL olarak uygulanan İndirimli orana tabi işlemlerde iade sınırı 2011 yılında yeniden değerleme oranı olan %7,7 oranında artırılarak 14.300 TL olarak uygulanacaktır.
29.12.2010 tarih ve 27800 sayılı Resmi Gazeteden;
 
Katma değer vergisi (KDV) uygulamalarına ilişkin olarak aşağıdaki düzenleme ve açıklamalara gerek duyulmuştur.
A. TÜRKİYE'DE İKAMET ETMEYENLERE YAPILAN TESLİMLER
Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan satışlarda KDV ihracat istisnası ile ilgili düzenlemelere, KDV Kanununun 11/2 nci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 61 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde ([1]) yer verilmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak da bu kapsamdaki satışlarda şekil ve muhtevası Bakanlığımız ile Gümrük Müsteşarlığı tarafından belirlenen "Özel Fatura" nın kullanılması uygun görülmüş, 61 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ekinde yer alan özel faturanın şekil ve muhtevası 64 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ([2]) ile yeniden belirlenmiştir.
Bakanlığımıza yansıyan olaylardan özel fatura üzerindeki bilgilerin yetersizliği nedeniyle uygulamada sorunlar yaşandığı anlaşılmış olup, uygulamanın daha sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi bakımından, "Ölçü Birimi" ve "Ağırlık" bilgilerini ihtiva eden iki sütun eklenmesi amacıyla özel faturada değişiklik yapılması uygun görülmüştür.
Bu Tebliğ ekinde örneği yer alan yeni özel faturalar bastırılıp kullanılıncaya kadar, 64 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ekindeki özel faturaların kullanılması da mümkün bulunmaktadır. Ancak, bu durumda özel faturanın (bütün nüshalarında görülecek şekilde) arkasına, teslime konu malların piyasadaki tedavülü esnasında mutad olarak kullanılan ölçü birimine ilişkin (kutu, koli, adet, kg, litre, metre ... vb.) bilgiler ile fatura muhteviyatı malların kg ölçü birimi dikkate alınarak hesaplanacak ağırlığı yazılacak ve izin belgeli satıcı tarafından kaşe tatbik edilerek imzalanacaktır.
B. ALTINDAN MAMUL VEYA ALTIN İHTİVA EDEN ZİYNET EŞYALARI İLE SİKKE ALTIN TESLİMLERİ
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesi uyarınca, külçe altın teslimleri KDV'den müstesnadır. Ancak altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmakta olup aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre söz konusu mamullerin teslim ve ithalinde matrah, külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktardır.
Külçe altından mamul ziynet eşyaları ile sikke altın teslimlerinde ve ithalinde KDV matrahının hesaplanmasına  ilişkin  açıklamaların  yer  aldığı  9  Seri  No.lu  KDV  Genel Tebliğinin ([3])(2/a) bölümünde, söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altın tutarının, teslimin yapıldığı gündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından külçe altın için belirlenen fiyat esas alınmak ve satılan mamulün ayarı göz önünde tutulmak suretiyle tespit edileceği açıklanmıştır.
Ancak, 1211 sayılı TCMB Kanununun "Temel Görev ve Yetkiler" başlığını taşıyan ve Bankanın görev ve yetkilerini düzenleyen 4 üncü maddesinde 4651 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle yapılan değişiklik ve İstanbul Altın Borsasının kurulması nedeniyle söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altına isabet eden tutarın belirlenmesinde, İstanbul Altın Borsasında işlem yapılan son resmi işgününde oluşan kapanış fiyatının esas alınması uygun görülmüştür.  
Ayrıca, Borsada işlem gerçekleşmeyen günler için söz konusu eşyalar ile sikke altınların bünyesinde yer alan külçe altına isabet eden tutarın hesaplanmasında da, Borsada işlem yapılan en son resmi işgününde oluşan kapanış fiyatının esas alınacağı tabiidir.
C. 2011 YILINDA GERÇEKLEŞEN İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE İADE SINIRI
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade taleplerinde, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili olarak 2010 yılında geçerli olan 13.300 TL tutarındaki sınır, 2006/10379 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, 2010 yılına ilişkin yeniden değerleme oranında (% 7,7) artırılarak 2011 yılı için 14.300 TL olarak uygulanacaktır.
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

2551 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.