Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2009 - ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI - MALİGÜNDEM
   
 ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 17.10.2009 - 00:39:09


Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırılığı gerekçesi ile üç kanunun maddesini iptal etti. Bunlar;1-Devreden yatırım indirimi hakkının üç yıl ile sınırlanması,2-Dar Mükelleflerin elde ettikleri MSİ na 0 vergi uygulanması,3-Ücretlilerin 35 vergi dilimi,

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20091016.069
Konu         : ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL KARARLARI
Özet         : Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırılığı gerekçesi ile 3 adet Kanun maddesini iptal etmiştir.
1) Yatırım indirimi uygulamasına 2005 yılında son verildi. Devreden yatırım indirimi hakkı olanlar ise bu hakkı en fazla üç yıl kullanabilecekler kalan ve 2008 sonu itibari ile kullanılmayan kısım yatırım indirimleri ise silinecekti. Bu madde kazanılan hakların kaldırılamayacağı gerekçesi ile Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Resmi Gazetenin yayınlanması ile birlikte ise yürürlükten kalkacaktır. Başka bir deyişle devreden yatırım indirimi hakkı olanlar bu haklarını bitirene kadar kullanabileceklerdir.
2) Dar Mükellefiyete tabi olanların (çoğunlukla yabancılar) Türkiye de elde ettikleri menkul sermaye iratlarında %0 olarak uygulanan Tevkifat oranlarının eşitlik ilkesine aykırı oldukları gerekçesi ile iptal edilmiştir. Kararın resmi gazetede yayınlanmasını müteakiben 9 ay içersinde Maliye Bakanlığına ilgili kanunda yeni bir düzenleme yapması imkânı verilmiştir.
3) Gelir vergisi tarifesinin son dilimi olan %35 lik diliminin ücretlilere de uygulanması konusundaki madde de anayasa mahkemesince iptal edilmiş olup yine kararın yayınlanmasını müteakiben 6 ay içersinde Maliye Bakanlığının yeni bir düzenleme yapma imkânı tanınmıştır.
 
T.C. MALİYE BAKANLIĞI
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINDAN
  
Bilindiği üzere, 01/01/2006 tarihinden itibaren yürürlüğe giren vergileme rejimiyle, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasında ve elde tutulması sürecinde elde edilen gelirler üzerinden tevkifat yapılmasını öngören ve finansal araçların aynı şekilde vergilendirilmesini sağlayan bir sistem uygulamaya konulmuştur.
 
01/01/2006-31/12/2015 tarihleri arasında uygulanması öngörülen bu vergileme rejimine ilişkin yasal düzenleme, Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci maddesinde yer almakta olup, anılan maddenin (1) numaralı fıkrasında yer alan ve dar mükellefler için geçerli olan tevkifat oranı, 5527 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle 07/07/2006 tarihinden itibaren % 0 olarak uygulanmaktadır.
 
Ancak, 07/07/2006 tarihinden itibaren % 0 olarak uygulanan söz konusu tevkifat oranına ilişkin “Dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran % 0 olarak uygulanır.” hükmünün Anayasa Mahkemesince iptal edildiği ve iptal hükmünün de Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği öğrenilmiş bulunulmaktadır.
 
Ayrıca, Anayasa Mahkemesince Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan vergi tarifesindeki yüzde 35’lik orana ücretlilerin de tabi olması hükmü iptal edilmiş ve iptal kararının da Resmi Gazetede yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.
 
Anayasa Mahkemesi Gelir Vergisi Kanununun yatırım indirimiyle ilgili geçici 69 uncu maddesinde yer alan 2006, 2007 ve 2008 ibarelerini de iptal etmiştir. Bu şekilde yatırım indirimiyle ilgili süre sınırlaması da ortadan kalkmış bulunmaktadır. Mahkeme, yatırım indirimiyle ilgili iptalin, kararın Resmi Gazete’de yayımıyla birlikte yürürlüğe girmesine hükmetmiştir.
 
Bu aşamada Mahkemenin gerekçeli kararı beklenilmekle birlikte, iptal hükümlerinin Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak;
 
·         Geçici 67 inci maddeyle ilgili kararın Resmi Gazetede yayımlanmasını takip eden dokuzuncu ayın sonunda,
 
·         Ücretlerin vergilendirilmesine ilişkin kararın da Resmi Gazetede yayımlanmasını takip eden altıncı ayın sonunda,
 
yürürlüğe girecek olması nedeniyle anılan hükümlerle ilgili uygulamalar, söz konusu süre içinde yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar aynen devam edecektir.
 
Kamuoyuna duyurulur.

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

2881 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.