Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Gündem - İŞKURDAN STAJYER ÇALIŞAN UYGULAMASI - MALİGÜNDEM
   
 İŞKURDAN STAJYER ÇALIŞAN UYGULAMASI

İŞKURDAN STAJYER ÇALIŞAN UYGULAMASI
 Yazı Boyutu

 Tarih : 12.10.2009 - 10:30:24


Firmalar en az lise mezunu ve üzeri işsizlerden mesleki yeterliliklerini geliştirebilecekleri staj programları düzenleyebilecek. Stajyer olarak başvurmak isteyenlerin İşKur un internet sitesine kayıt olup, Ticaret ve Sanayi Odasına başvurması gerek..

 

 
 

7. STAJ PROGRAMLARI

7.1 GENEL ESASLAR

1-     Kurumca; en az lise düzeyindeki eğitim kurumlarından mezun olmuş işsizlerin, mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri staj programları düzenlenebilir.
2-     Programdan yararlanacak işyerlerinin Kuruma kayıt olması zorunludur.
3-     Staj programları en az 10 çalışanı bulunan işyerlerinde düzenlenir.
4-     Bir işsiz, staj programlarından bir kez yararlanabilir.
5-      Stajyerlerin,
a-                  staj programlarının başlamadan önceki 3 aylık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması,
b-     son altı aylık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olması,
c-      fiilen staj yaptırılması, gerekir.
6-     Stajyerlere sözleşme (EK 5-19) hükümlerine aykırı herhangi bir iş yaptırılmayacaktır.
7-     Stajyerlerin programadevam etmeleri zorunludur. Kabul edilebilir mazereti olan stajyerlere, işveren ya da işveren vekili tarafından, yazılı olarak mazeret izni verilebilir. Bu izinler, stajyer devam çizelgelerinin (EK 5-10) arkasına uygun bir şekilde yazılır. Ancak, bu izin sürelerinin toplamı, doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla 5 günlük sağlık izni dışında, hangi sebeple olursa olsun toplam program süresinin 1/10’unu aşamaz. Bu sürenin aşımı halinde, stajyerlerin programla ilişikleri kesilir.
8-     İşyerleri iş kazası ve meslek hastalığı konusunda gerekli önlemleri almak zorundadır. Stajyerin eğitim aldığı sırada iş kazası olması ve stajyer ya da stajyerlerin iş kazasına maruz kalmaları durumunda kaza, stajyerin eğitim veya staj için bulundukları iş yerinin işverenleri tarafından, kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl, Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilir.
9-     Sözleşmenin feshedilmesi durumunda, İl/şube müdürlüğünün uygun görmesi halinde; stajyerler yeni bir işyerinde staj programlarına devam edebilirler. Ancak devam edilecek staj programı ile yapılan stajın toplam süresi altı aylık süreyi aşamaz.
10-  Kamu kurum/kuruluşlarında staj programları uygulanmaz.

7.2 STAJ PROGRAMLARINA KATILMA ŞARTLARI

1-                          Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
2-                          En az 16 yaşından gün almış olmak,
3-      En az lise ve dengi okul mezunu olmak.
4-                          Öğrenci olmamak (Açık öğretim, beklemeli öğrenciler, kayıtlarını dondurmuş olanlar ve ikinci öğretime devam eden öğrencilerin programlara katılmalarına, program sonunda da istihdam edilmelerine engel teşkil etmediği hususunda, İl/Şube Müdürlüklerinin uygun değerlendirmeleriyle stajyer olabilirler).

7.3 STAJ SÖZLEŞMESİNİN İMZALANMASI

1-      Stajyerler; staj yapacakları işyerlerini, İl/Şube Müdürlüklerince ilan edilen işyerleri arasından kendileri belirleyecektir. Belirlenen bu işyeri stajyerin eğitimini tamamlayacak niteliğe sahip olmalıdır. Dolayısıyla mezun olunan yada ilgi duyulan alandaki işyerleri tercih edilecektir.
2-      İl/Şube Müdürlüklerince ilan edilen işyerleri de Kurum’dan stajyer talebinde bulunabileceklerdir.
3-      EK 5-19’da yer alan Staj Sözleşmesi’ni staj yapılacak işyerinin yetkili temsilcisi ile stajyer imzalayacaklardır.
4-      Staj Sözleşmesi İl/Şube Müdürlüğünce uygun görülmesi halinde geçerlilik kazanacaktır.
5-      Sözleşme staj süresinin bitimi ile kendiliğinden sona erer.
6-      Sözleşme metninin ilgili mevzuat hükümlerine, Türkiye İş Kurumu tarafından belirlenen tip sözleşme metnine uygunluğundan ve bu sözleşme ile Kuruma verilen bilgi ve belgelerin doğruluğundan sözleşmede imzaları bulunan işveren ve stajyer doğrudan sorumludur.

7.4 STAJ PROGRAMLARI KAPSAMINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER

1-     Programlara katılan stajyerlere, staj programına katıldığı her bir fiili gün için yapılan kursiyer zaruri giderlerinden,
2-     Programlara devam edilen süre içinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında her bir stajyer için yaptırılacak olan iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primlerinden oluşur.

7.5 STAJ PROGRAMLARININ SÜRESİ

            Program süresi, günlük en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 40 saat, toplam 6 aydan fazla olamayacaktır.

7.6 FESİH

1-      İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık ile tarafların görev ve sorumluluklarına aykırı davranmaları hallerinde taraflardan her biri sözleşmeyi fesih yetkisine sahiptir.
2-      Tarafların mücbir sebepler nedeniyle fesih haklı saklıdır.
3-      Sözleşmenin fesih edilmesi halinde durum taraflarca 5 işgünü içerisinde yazılı olarak ve gerekçeleriyle Kuruma bildirilir.
4-      Gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun, devamsızlık süresine uyulmadığının tespiti halinde Kurumca sözleşme fesih edilir.

7.7 STAJYER SAYISI

1-     Stajyer sayısı, staj programları başlamadan önceki son altı aylık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde, bildirilen ortalama sigortalı sayısının 1/20’sinden fazla olamaz. Stajyer sayısının tespitinde yarımdan fazla olan kesirler tama iblağ olunur.
2-     Stajyerlerin kayıtları sistem üzerinden tutulur.

7.8 STAJ GİDERLERİNİN ÖDENMESİ

1-      Kurumca düzenlenen programlarda stajyerlere yapılacak tüm ödemeler banka/PTT hesabı üzerinden yapılır.
2-      Stajyerlere programa katıldıkları her fiili gün için kursiyer zaruri gideri ödenir. Ödemeler aylık yapılır.
3-      Programlara katılan stajyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı prim giderleri Kurum tarafından ödenir. 
4-      Sözleşmenin Kurum tarafından belirlenen esaslara uygun olmadığının, yanlış bilgi ve belgelerin düzenlenerek Kurumun yanıltıldığının tespit edilmesi halinde meydana gelen zararlar sözleşmenin tarafı olan stajyer, işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.
 

7.9 DİĞER HÜKÜMLER

7.9.1 Staj Programlarının Denetim Esasları

 Kurumun denetim yetkisi saklı kalmak kaydıyla, programların denetimi 4904 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca oluşturulan Denetim Kurulunca yapılır.

7.9.2 Stajyer Kimlik Kartı

Fiili staj günü 30 günün üstünde olan programlara katılan stajyerlere Stajyer Kimlik Kartı verilir. (EK 5-12)

7.9.3 Staj Bitirme Belgesi

Staj programlarına katılan stajyerlere Staj Bitirme Belgesi verilecektir (EK 5-20).

7.9.4 Staj Programlarından Mezun Olan Stajyerlerin İzlenmesi

Staj programlarının etkinliğini ölçmek amacıyla İl/Şube Müdürlükleri; staj programlarına katılanların durumları 6 aylık periyotla iki kez sistem üzerinden sorgulayacaklardır.
 
 
 
TÜRKİYE İŞ KURUMU ........................ İL MÜDÜRLÜĞÜ
STAJ SÖZLEŞMESİ
 
Sözleşmenin Tarafları
Madde 1- Bu sözleşmenin taraflarını;  işbu sözleşmenin 4 üncü sayfasında  bilgilerine yer verilen stajyer ......................................... ile ............................................................... İşletmesi oluşturmaktadır.
Tanımlar
Madde 2- Bu sözleşmede, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ....................... İl/Şube Müdürlüğü “Kurum”, ...........................................”işveren”, staj programının gerçekleştirildiği yer “işyeri” staj programına katılacak ........................................ “stajyer” olarak anılacaktır.
Genel Hükümler
Madde 3- Staj sözleşmesi en az 10 işçi çalıştıran işverenler ile işsizler arasında düzenlenir. İşyerinin son altı aylık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısı, tüzel kişiliğini gösterir belge ile birlikte Türkiye İş Kurumu .............................. İl/Şube Müdürlüğünün onayına sunulur.
Madde 4- .................................... İl/Şube Müdürlüğünün onayı olmayan sözleşmeler hükümsüzdür.
Madde 5- Staj Programı ................................................. mesleğinde yapılacak olup stajyer bu meslek dışında işlerde çalıştırılamaz.

Stajın Başlaması

Madde 6- Staj programı ..../...../......... tarihinde başlar ...../...../....... tarihinde sona erer.

Görev ve Sorumluluklar

Madde 7- İşverenin veya işveren vekilinin görev ve sorumlulukları;
a)      Stajyere bu sözleşmede belirtilen meslek ile ilgili iş dışında başka bir iş yaptırmamak,
b)      Stajyerin devam durumunu takip ederek, en geç izleyen ayın 3 üncü gününe kadar Kuruma bildirmek.
c)      Stajyerin eğitim aldığı sırada iş kazası olması ve kursiyer ya da kursiyerlerin iş kazasına maruz kalmaları durumunda kaza, stajyerin eğitim veya staj için bulundukları iş yerinin işverenleri tarafından, kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl, Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirmek.
d)      Kurum tarafından istenen bilgi ve belgeleri istenen süre içerisinde vermek.
e)      Staj Programının yürütüldüğü işyerinin ziyaret edilmesi ve işyerinin denetlenmesi durumunda gerekli kolaylığı sağlamak.
 
Madde 8- Stajyerin görev ve sorumlulukları;
a)      İşyeri tarafından gerçekleştirilen iş başı eğitimlerini düzenli olarak takip etmek,
b)      Doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla 5 günlük sağlık izni dışında, devamsızlık süresi olarak toplam staj süresinin 1/10 undan daha fazla devamsızlığı bulunmamak,
c)      İşyerine ait olan araç ve donanımı korumak,
d)      Program sırasında işyeri ile ilgili olarak edinilen ticari ve gizli bilgileri işyeri dışında başkaları ile paylaşmamak,
e)      İşyerinin huzur ve düzenini bozmamak.
Madde 9- Kurum sözleşmenin tarafı olmayıp Kurumun görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilenlerden ibarettir:
a)      Kurum stajyere staj programına katıldığı her bir fiili gün için yine Kurum tarafından belirlenmiş olan tutarda ödeme yapar.
b)      İşveren ya da stajyer tarafından yapılan itiraz ve şikayetleri karara bağlamak.
Sözleşmenin Feshi
Madde 10- Sözleşme staj süresinin bitimi ile kendiliğinden sona erer.
Madde 11- İyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık ile tarafların görev ve sorumluluklarına aykırı davranmaları hallerinde taraflardan her biri sözleşmeyi fesih yetkisine sahiptir.
Madde 12- Tarafların mücbir sebepler nedeniyle fesih haklı saklıdır.
Madde 13- Sözleşmenin fesih edilmesi halinde durum taraflarca 5 işgünü içerisinde yazılı olarak ve gerekçeleriyle Kuruma bildirilir.
Madde 14- Gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun, devamsızlık süresine uyulmadığının tespiti halinde Kurumca sözleşme fesih edilebilir.

Ortak Sorumluluk

Madde 15- Sözleşme metninin ilgili mevzuat hükümlerine, Türkiye İş Kurumu tarafından belirlenen tip sözleşme metnine uygunluğundan ve bu sözleşme ile Kuruma verilen bilgi ve belgelerin doğruluğundan sözleşmede imzaları bulunan işveren ve stajyer doğrudan sorumludur.
Madde 16- Sözleşmenin Kurum tarafından belirlenen esaslara uygun olmadığının, yanlış bilgi ve belgelerin düzenlenerek Kurumun yanıltıldığının tespit edilmesi ve stajyerlerin, işverenlerin ve işveren vekillerin 7 nci ve 8 inci maddelerde belirtilen sorumluluklarına aykırı davranması halinde meydana gelen zararlar sözleşmenin tarafı olan stajyer, işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.
Yürürlülük
Madde 22- Bu sözleşme .... /...../ ........ tarihinde, stajyer .......................... ile işveren........................................................ arasında yapılmıştır.
 
   Stajyer                                                                                            İşveren/İşveren Vekili
Adı Soyadı                                                                                               Adı Soyadı
 
    İmza                                                                                                      İmza-Kaşe
Taraflarca imzalanan bu sözleşme ...../...../........ tarihinde Kurumca onaylanmış olup stajyer ............................................................’ın kaydı Kurum tarafından yapılmıştır. Sözleşme staj programının başladığı ..../..../.......... ile ..../..../............. tarihleri arasında yürürlükte olduğu Kurumca onaylanmıştır.
 
....../...../ ........
    
                                                                                                                            Kurum
İmza ve Mühür
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STAJYERİN;                                                                       Fotoğraf

 
1-Kimlik Bilgileri
T.C. Kimlik No                      
Adı      :
Soyadı :                                             
Doğum Tarihi
Baba Adı         :
Ana Adı           :
Doğum yeri
Cinsiyeti
Nüfusa Kayıtlı Olduğu
İl          :
İlçe      :
Mahalle-Köyü  :
Cilt No :
Aile Sıra No     :
Sıra No            :                                  
 
 
 
SÖZLEŞME YAPILAN İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİNİN
 
ADI SOYADI                                                                       İş Yerinin
Doğum Yeri ve Tarihi:                                                 Adı:
 
                                                                                             
Usta Öğreticilik                                                                       Adresi:
Belge Tarih ve
No:
 
Telefon-Faks No:
Kayıtlı bulunduğu
Meslek Kuruluşu
Dernek veya
Oda Sicil No
                                                                                               İş Yerinde Yapılan İşler
 
 
Çalışma Saatleri
İşe Başlama Saati : .............................
Yemek-Dinlenme Saati : .............................
İş Bitiş Saati : .............................
Ara Dinlenme Saatleri : .............................
 
 
 
 
 
 
 
T.C.
 
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
.................İL MÜDÜRLÜĞÜ
 
 
 

 

 

STAJ BİTİRME BELGESİ

 

STAJYERİN

T.C. Kimlik No
 
Adı Soyadı
 
Baba Adı
 
Ana Adı
 
Program Kayıt No:
Doğum Yeri ve Tarihi
 

BELGENİN

Düzenleme Tarihi
 
Numarası:
 
 
 
          Yukarıda açık kimliği belirtilen ........................................................Türkiye İş Kurumu ..................................İl Müdürlüğü tarafından............................................. mesleğinde düzenlenen “STAJ PROGRAMI” na katılmış olup bu belgeyi almaya hak kazanmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURULUŞ                                                                 İŞKUR                        
                                                                                                                    İL MÜDÜRLÜĞÜ                                         
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

57113 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.