Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2022 - KDV ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK - MALİGÜNDEM
   
 KDV ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK

KDV ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK
 Yazı Boyutu

 Tarih : 30.03.2022 - 21:06:42


01.04.2022 tarihinden geçerli olmak üzere mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20220329.011
Konu         : KDV ORANLARININ TESPİTİNE İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK
Özet         : 01.04.2022 tarihinden geçerli olmak üzere mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
                     1- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerin, deftere tabi olmayanlardan almış oldukları binek oto vasfındaki araçların tesliminde sadece elde ettikleri kar üzerinden (özel mattrah uygulanarak yapılan teslimler kapsamında) %1 oranında KDV hesaplanıyordu. Bu madde de yapılan değişiklik ile Kar üzerinden hesaplanacak olan KDV oranı %18 e çıkarılmıştır.
                     2- Net alanı 150 m2 ye kadar olan konut teslimlerinin KDV oranı %1 den %8 e çıkarılmıştır. Net alanı 150 m2 üzerinde olan konutların tesliminde ise 150 m2 yi aşan kısım %18 oranında KDV ye tabi olacaktır.
                     Kararın 1. Maddesinin 6. Fıkrası yürürlükten kaldırıldığından yapı ruhsatı tarihindeki arsa birim m2 değeri uygulaması yürürlükten kalkmıştır.
                     3- Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin tesliminde %1 olarak uygulanan KDV oranı %18 e çıkarılmıştır.
                     4- Sadece daha önceden sayılan bazı tohumluk ve fidanların teslimi %1 oranında KDV ye tabiken, yapılan değişiklik ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tohumluk ve fidanların tamamının teslimi için KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.
                     5- Yemek yenilen yerlerdeki KDV oranı %8 olarak uygulanırken, Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda %18 olarak uygulanmaktaydı. Yapılan değişiklikle %18 olarak uygulanan bu yerlerde KDV oranı da %8 e düşürülmüştür.
                     6- Sadece süt sağma makinalarında KDV oranı %8 olarak uygulanırken, yapılan değişiklikle süt sağma makinaları ve sütçülükte kullanılan makine ve cihazların tamamının KDV oranı %8 olarak uygulanacaktır. Ayrıca 84.33.60 da yer alan temizleme ve tasnifleme makineleri de %8 oranında KDV ye tabi olacaktır.
                     7- Arsa ve Arazi teslimlerinin KDv oranı da %18 den %8 e düşürülmüştür.
                     8- Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın) tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, kâğıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş iplikleri, hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşyada %18 olarak uygulanan KDV oranı %8 e düşürülmüştür.
                     9- Teslimleri ve kiralanması hizmetlerindeki KDV oranı %8 olarak uygulanan Tıbbi Cihazların parantez içinde yazan tanımı değiştirilmiştir.
29.03.2022 tarih  ve 31793 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
 
İlgili Cumhurbaşkanı Kararının tamamına aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

216 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.