Anasayfa          İletişim          Sitene Ekle         Arşiv                                                                                                                Açılış Sayfam Yap        Sık Kullanılanlara Ekle    
 
Sirküler2022 - YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİKLER - MALİGÜNDEM
   
 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİKLER

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİKLER
 Yazı Boyutu

 Tarih : 28.02.2022 - 11:18:00


Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımlarında önceden sadece Genel Teşvik Belgesi verilirken yapılan değişiklik ile GES ve RES yatırımları Bölgesel Teşvik edilecek yatırım konularına alınmıştır

 

FCC SİRKÜLER
Tarih/Sayı   : 20220227.010
Konu         : YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA VE UYGULAMA TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA
Özet         : 1- Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) yatırımlarında önceden sadece Genel Teşvik Belgesi verilirken (Sadece KDV istisnası ve Gümrük Vergisi istisnası mevcuttu), yapılan değişiklik ile GES ve RES yatırımları Bölgesel Teşvik edilecek yatırım konularına alınmıştır. Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla ilk 4 bölgede yapılacak olan yatırımlar 4. Bölge desteklerinden (Faiz Desteği hariç) yararlanacak olup, 4. Bölgenin organize sanayileri ile 5. ve 6. Bölge yatırımları kendi bölgelerindeki desteklerden yararlanacaklardır.
                     GES ve RES yatırımları (US-15-37) kodlarında yer alan üretim konuları içinde yer almadığından yatırıma katkı oranına %15 ilave olmayacaktır. Dolayısı ile ilk 4 bölgedeki İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulanmak sureti ile yararlanılacak olan Yatırıma Katkı Oranı %30 olarak uygulanacaktır. SGK işveren payı desteği sadece santralde çalışacak işçiler için uygulanacak olup, ilk 4 bölge için 6 yıldır. KDV istisnası ve Gümrük Vergisi istisnası ise eskiden olduğu gibi devam edecektir.
                     Güneş ve rüzgâr enerjisine yönelik yatırımlar kapsamında temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile kanat, jeneratör ve türbinlerin yurt dışından ithali teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyecektir.
                     Bu yatırımlar için 1. ve 2. Bölgede asgari 3 milyon TL, 3.,4.,5. ve 6. Bölgede yapılacak yatırımlar için ise asgari 1,5 milyon TL lik ayrı bir teşvik belgesi alınması gerekmektedir.
              2- Bilindiği üzere Bina inşaat harcamalarında KDV istisnası uygulanmamaktadır. Ancak, 2017 takvim yılından itibaren İmalat Sanayine yönelik Bina İnşaat Harcamalarına KDV iadesi sistemi getirilmiş, bu uygulama 2021 T. Yılı sonunda bitmişti. KDV Kanunundaki Geçici 37. Maddedeki süre uzatımı ile 2024 T. Yılı sonuna kadar uzatılan Bina İnşaat harcamalarına ait KDV nin iadesine yönelik düzenleme kararnameye de işlenmiştir.
              3- Teşvik Belgesinin süresinin bitiminden itibaren 6 ay içinde tamamlama vizesi başvurusunda bulunmayan işletmeler, tüm gerekleri yerine getirmiş olsalar bile teşvik unsurlarından yararlanamıyorlardı. Yapılan değişiklik yatırımcının lehine olup, 6 ay içinde kapatma vizesine başvurmayanlara bakanlık tarafından yazılı uyarıda bulunularak 2 ay ek süre verilmesi yönündedir.
                     4- Kararnameye 29 Haziran 2021 tarihinde eklenen Ek-8 Gümrük Vergisi muafiyetininden yararlanamayacak makine ve teçhizat listesinde yer alan makine ve teçhizatların kapsamı genişletilmiştir. Önceki listede 174 gtip numarası bulunurken yeni listede 203 gtip numarası yer almaktadır.  
24.02.2022 tarih  ve 31760 sayılı Resmi Gazeteden;
 
 
 
Yatırımlar Devlet Yardımları Hakkında Kararda yapılan değişikliklere aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.
 
 
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanamasına İlişkin Tebliğde yapılan değişikliklere aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 

  Editör :  FCC DENETİM VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

177 Kişi Tarafından Okundu.

Yazdır Yorum Ekle Tavsiye
 

  Yorum ( 0 )   

Kayıtlı Yorum Bulunmuyor.

 

 Bu Kateoriye Ait Diğer Başlıklar

 

KATEGORİLER

GÜNDEM
PRATIK BILGILER
SIRKÜLER
YAZILAR

SEMINERLER
ENDEKSLER
MALI TAKVIM
FORMLAR
HESAPLAMALAR
FIRMAYA ÖZEL

 
 
 Önemli Linkler

RESMI GAZETE
GELIR IDARESI BASK.
SGK
SGK ISE GIRIS-ÇIKIŞ

DIJITAL VERGI DAIRESI
E-BILDIRGE
DEFTER BEYAN SISTEMI
E-MEVZUAT
DIGER LINKLER

 
 
 Hava Durumu



 
 
 
 

 



 
 

   © Copyright - 2008- MALİGÜNDEM - Tüm Hakları Saklıdır.